Käyttöluotto

Käyttöluotto on toinen nimitys kulutusluotolle. Käyttöluotto on tyypillisesti muutaman tuhannen euron suuruinen, mutta luottoa voi saada yli 10 000 euroakin, jopa yli 30 000 euroa. Vakuudeton kulutusluotto on hyvä vaihtoehto pankkilainalle, jos ei ole tarjota autoa tai omistusasuntoa vakuudeksi. Kulutusluoton avulla voi hankkia vaikkapa auton, moottoripyörän tai tietokoneen.

Käyttöluoton voi ottaa paitsi kuluttamiseen, myös aikaisempien lainojen yhdistämistä varten. Yhden ison lainan kuukausikulut tulevat usein halvemmaksi kuin monen pienen, joten lainojen yhdistäminen voi olla järkevää. Kulutusluotolla maksat pois pienemmät lainasi ja pysyt paremmin kärryillä taloudestasi, kun hoidettavia velkoja on vähemmän.

Kulutusluoton vuosikorko voi vaihdella muutamasta prosentista muutamaan kymmeneen prosenttiin. Esimerkiksi 5000 euron käyttöluottoja tarjoavat palvelut pyytävät tyypillisesti noin kymmenen prosentin vakiokorkoa, jonka päälle lisätään asiakaskohtainen marginaali.

Kun rahantarve on kiireellinen, useimmat haluavat kulutusluoton tililleen heti tai ainakin mahdollisimman pian. Käyttöluotto ei ehkä ole aivan yhtä nopea kuin pikavippi, mutta varsin nopeasti senkin saa: rahat voi saada tililleen parissa päivässä. Lainaprosessia voi itse nopeuttaa hankkimalla jo valmiiksi tiedot tuloistaan ja aikaisemmista veloistaan. Lainan tarjoaja voi vaatia tuloista todistusta, esimerkiksi palkkatodistusta tai tiliotetta, joten sellainen kannattaa varata saataville jo valmiiksi.

Käyttöluottojen laina-ajat vaihtelevat puolesta vuodesta yli kymmeneen vuoteen. Mahdollinen maksuaika riippuu lainasummasta, mutta laina-aikaan ja kuukausittaisten lyhennyserien suuruuteen voi aina vaikuttaa itse.

Nykyisin koko lainaprosessin voi hoitaa kätevästi netissä. Kulutusluottohakemuksen voi tehdä verkossa vaikka heti, ja myös lainantarjoajien mahdollisesti vaatimat dokumentit voi toimittaa hakemuksen yhteydessä tai sähköpostilla. Jopa sopimuksen allekirjoittamisen voi nykyään hoitaa netissä – tarvitset vain verkkopankkitunnukset tai mahdollisuuden mobiilivarmennukseen.

Kulutusluotto on helppo ja kätevä tapa rahoittaa tavallista suuremmat ostokset. Muista kuitenkin ottaa luottoa vastuullisesti. Uutta lainaa otettaessa kannattaa aina laskea, että tulot riittävät lainojen lyhentämiseen myös jatkossa. Huolellinen suunnittelu ja vastuullinen lainanotto pelastaa monelta murheelta.